RECEPTI

Mleko od badema



Sastojci:

1 šolja badema (koji je bar nekoliko sati odstojao u vodi; po pravilu, trebalo bi preko noći);
2-3 šolje tople kvalitetne vode;
2 urme;
1/2 kaf. kašč. ekstrakta vanile;
1/2 kaf.kašč. soli.

Sameljite sve zajedno u blenderu, pa procedite kroz krpu, gazu ili za to namenjenu kesicu.

Hleb od semenki i orašastih plodova



Sastojci:

-          75g suncokretovog semena;

-          75g bundevinog semena;

-          75g badema;

-          4 doze veggs ili, ako niste vegan, 4 belanca;

-          sok od ½ limuna;

-          oko 1/2dcl kisele vode;

-          1k.k. sode bikarbone;

-          1/2k.k. morske soli;

-          2s.k. maslinovog ulja;

-          kim i krupna morska so za posipanje.


Potopljeno pa osušeno zrnevlje samleti u secku, i to 1/3 ugrubo, a 2/3 finije, ali da ipak ostane zrnasta struktura.

Veggs ili belanca koja su odstojala na sobnoj temperaturi umutiti u čvrst šne. Dodati sodu bkarbonu i so, a zatim umešati i samleveno zrnevlje, i to tako što se prvo, postepeno dodajući, umeša ono finije samleveno, pa se na kaju doda i krupnije. Uz zrnevlje dodavati i kiselu vodu, limunov sok i 2 kašike maslinovog ulja, tako da smesa sve vreme može da se mesi, a ne da bude pretvrda.

Kalup za hleb obložiti paprom za pečenje, pa usuti smesu. Posuti kimom i krupnom solju, pa izbuškati viljuškom rupice za vazduh.

Peći 40-60min. Na 180 stepeni, na srednjoj prečki. Proveriti viljuškom ili čačkalicom da li je gotovo. Kada se ohladi, istresti iz kalupa.

AMERIČKE BANANA-PALAČINKE



Sastojci:

-          1 veća banana

-          1 doza veggs ili, ako niste vegan, 1 jaje

-          1 s.k. kokosovog ulja

-          1-2 s.k. organskog kakaa

Viljuškom ispasirati bananu, pa pomešati s ostalim sastojcima. Od smese praviti na vrelom tiganju male palačike (oko 7 cm) i ispržiti ih s obe stane.

Ređati palačinke jednu na drugu, svaku preliiti crnom čokoladom i voćem.


ČOKOLADNE ENERGETSKE ŠTANGLICE



Sastojci:

150 g pomešanih badema, lešnika i indijskog ili brazilskog oraha ili pistaća;

35 g golice;

35 g suncokretovog semena;

2 s. kašike kokosovog brašna;

1 puna supena kašika eritriola ili stevije;

1 s. kašika javorovog sirupa (može i med, ako niste vegan);

1 k. k. cimeta;

100 g čokolade;

malo kokosovog ulja.

U "secku" krupno samleti bdem, lešnik i indijski orah. U ovu mešavinu orašastih plodova dodati golicu, suncokretovo seme i kokosovo brašno (ili flekice),  pa sve dobro izmešati.

U šerpici na tihoj vatri zagrejati kikiriki buter, dodati javorov sirup i eritriol ili steviju i cimet, dobro mešajući. Tako otopljen i zaslađen kikiiki buter umešati u suve sastojke. 

Pleh za pečenje hleba ili neku duguljastu plastičnu kutiju za frižider obložiti pek-papirom, pa usuti smestu. Gotove štanglice treba da budu debele oko 1 cm. Prvo smesu ravnomerno rasporediti lopaticom, a potom je dobro utabati dnom čaše. Kad je smesa kompaktna i ravnomerna, razliti po njoj otopljenu čokoladu. Ako ne umete da otopite čokoladu bez dodavanja masnoće ili vode, sipajte malo kokosovog ulja, ali što manje to bolje, da bi čoklada, kad se ohladi, bila što tvrđa.

Sačekajte da se razlivena čokolada prohladi, tj malo stegne, pa nožem po njoj nacrtajte crte po kojima ćete seći štanglice i stavite u frižider. Nakon 2 sata, izvadite pleh iz frižidera, sa papirom izvucite tablu i isecite je po obeleženim crtama na štangle, tako što ćete je prvo preseći po sredini. Ako čokolada nije već prorezana, popucaće, zato je neophodno urezati linije pre stavljanja u frižider.

Svaku štanglicu zamotajte u pek-papir, a potom u foliju pa naređajte u kutiju koja može da stane u ranac i - sretan put!

Ove štanglice su veoma jake. Ne preporučujem ih kao desert, već samo kao koncentrovanu hranu u situaciji kad treba preskočiti obrok.


 SLADOLED



Sasojci:

-          2 banane;

-          1 s.k. kokosovog ulja;

-          1-2 s.k. biljnog mleka;

-          1/2 k.k. ekstrakta vanile;

-          2 s.k. organskog kakaa ili ½ šolje bobičastog voća po želji;

-          1 k.k. eritriola ili malo stevije ili 1 k.k. meda.

Banane iseći na deblje kolutove, pa zamrznuti. U 1-2 s.k. biljnog mleka rastopiti 1 k.k. eritriola,  ili 1 k.k. meda ako niste vegan, ili malo stevije ( stevija je veoma slatka, pa je treba staviti manje nego eritriola; meni se ne dopada njena slatkoća i ne koristim je). U secku blendirati zamrznutu bananu sa kokosovim uljem, zaslađenim biljnim mlekom i ekstraktom vanile. Kada se dobije homogena masa, dodaju se dodaci po želji (ili kakao, ili voće), muti se još malo i odmah servira i posluži.

Ovaj sladoled ne može da se čuva u zamrzivaču, jer se stegne kao kamen. Napravi se samo količina koja će se odmah pojesti.

Ako želite samo sladoled od banane, bez doataka, umutite je sa biljnim mlekom, kokosovim uljem i ekstraktom vanile, bez zaslađivača; banana je dovoljno slatka sama po sebi.


DOMAĆI BOUNTY


Sastojci:

-          2 banane;

-          Kokosovo brašno po potrebi (250-350 g);

-          1 crna čokolada;

-          20 g butera.

Izgnječiti 2 banane, pa dodavati kokosovo brašno i mešati dok se ne dobije smesa koja se lako obllikuje. Oblikovati u ruci male kvadre, u svaki zabiti štapić za roštilj. U šerpici istopiti kockice čokolade sa 20 g butera ili kokosovog ulja. Kvadre od kokosa potapat u istpljenu čokoladu, staaviti ih na reetku da se ocede, pa u frižider. Držati najmanje 1 sat u frižideru.


Zelena čorba

Sastojci:

-          500 g spanaća, blitve ili koprive;

-          2 s. k. maslinovog ulja;

-          1 glavica luka;

-          1 crvena paprika;

-          3 čena b. luka;

-          1 k. k. „bio začina“ („bio-vegete“, i sl);

-          1 s.k. balsamika ili vinskog irćeta;

-          1.5 l vode.

Sve sastojke sitno iseći osim belog luka, koji se propaira, pa ih staviti u lonac sa 1.5 l vode. Kad provri, smanjiti vatru, poklopiti i krčkati oko 30 min.

Ako želite, možete da karamelizujete luk pre dodavanja vode i ostalih sastojaka.


Pihtije od povrća

Sastojci:

-          1 veća crvena paprika;

-          1 veća žuta paprika;

-          1 veća zelena paprika;

-          1 manja vekla;

-          2 srednje šargarepe;

-          2 čena belog luka;

-          1 veza peršuna;

-          biber, so;

-          2 šolje vode;

-          2 s. kašike agar-agara.

Povrće iseckati na što sitnije kockice, a beli luk propasirati. Vodu skuvati sa agarom, preiti povrće, posoliti, pobibeiti i dobro promešati. Sipati u kalup i ostaviti da se steže bar 2 sata.

Ako želite da izvrnete žele iz kalupa kad se stegne, smesu sipate u mokar kalup i punite ga do vha.

Turšija bez konzervansa i vinobrana

Da li znate da je dovoljno da povrće potopite u slanu vodu, i vrenje će počti i bez uobičajenih, nezdravih dodataka? Potrebno je samo da sledite postupak.

Sastojci:

-          - povrće po izboru, u količini potrebnoj da napunite teglu u kojoj pravite turšiju;

-          - voda, količina potrebna da nalijete teglu s povrćem;

-          - himalajska so, 1 s.k. na 1 l vode. Ne mora biti himalajska so, može i neka druga, ali s himalajskom je najlepše.

Povrće dobro operite, isecite na krupne komade i nabijte dobro u teglu. Vodu sa solju prokuvajte pa nalijte u teglu s povrćem kad se ohladi. Tegla treba da bude dobro napunjena, a vode treba da bude oko 1/2cm iznad povrća, odnosno da se popne u grlić tegle. Dobro zatvorite teglu i ostavite je na mesto sa sobnom temperaturom 24h. Nakon toga je stavite u sudoperu (jer može da se izlije), pa skinite poklopac. Sačekajte da izađu svi mehurići, pa je ponovo zatvorite i odložite.

Otvarajte ovako teglu i ispuštajte mehuriće 2x dnevno. Posle 4 dana, probajte povrće. Kišeljenje može da traje 4-10 dana. Kad porće dobije kiselinu koju želite, prebacite ga u kutiju i stavite u frižider. Čim ga sklonite na hladno, fermentacija će se zaustaviti. Ovako dobijena turšija pravi se u manjim količinama jer se čuva u frižideru, a ne u buretu.

Uz povrće možete da dodate i zrna bibera ili grančice korijandera, ako želite.


Kokosov jogurt

Ovaj jogurt može da se napravi od bilo kog bijnog mleka, a ja preporučujem kokosovo.

Sastojci:

-          1l biljnog mleka;

-          1 puna supena kašika agar-agara;

-          Jogurt starter ili ½ čaše kiselog mleka, kravljeg ili ovčjeg.

Jogurt starter je probiotik u prahu, koji omogućuje da napravite veganski jogurt. Uobičajeni je artikl u veganskim i bio radnjama u Evropi i SAD, ali je kod nas tek počeo da se pojavljuje i vrlo je skup. Zato, ako niste vegan, slobodno možete kao maju da upotrebite bilo koje kiselo mleko.

Agar-agar rastvoriti u manjoj količlni mleka, pa umešati u ostatak kipućeg mleka i kuvati na tihoj vatri 1-2 minuta. Skinuti s vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje. Kada se ohladi na temperaturu mleka za bebe, razmutiti kiselo mleko ili jogurt starter prema uputstvu s pakovanja u malo mleka, pa umešati u ostatak. Poklopiti lonac u kome se mleko kiseli, umotati ga u jastuke ili ćebe da se ne hladi, i ne dirati 24č. Nakon 24č. gotov jogurt staviti u frižider u kome može da stoji do 5-6 dana.




Comments

  1. Bez glutena, sa koncentrovanom energijom, a priprema ne odvaja dugo čitaoca od čitanja. Ide uz Tvoje knjige, (a može i uz Kjerkegora, pa gde se ko pronađe u vremenu). Odlična preporuka za fizičko i duhovno telo.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

NARUČI KUVAR

KAKO SMRŠATI U INVALIDSKIM KOLICIMA

27.03.'22. VREMENSKA PROGNOZA ZA KNJIGU I VEGE KETO GRICKALICE