RECEPTI
Mleko od badema
Hleb od semenki i orašastih plodova
Sastojci:
-
75g suncokretovog semena;
-
75g bundevinog semena;
-
75g badema;
- 4 doze veggs ili, ako niste vegan, 4 belanca;
-
sok od ½ limuna;
-
oko 1/2dcl kisele vode;
-
1k.k. sode bikarbone;
-
1/2k.k. morske soli;
-
2s.k. maslinovog ulja;
- kim i krupna morska so za posipanje.
Potopljeno
pa osušeno zrnevlje samleti u secku, i to 1/3 ugrubo, a 2/3 finije, ali da ipak
ostane zrnasta struktura.
Veggs ili belanca
koja su odstojala na sobnoj temperaturi umutiti u čvrst šne. Dodati sodu bkarbonu
i so, a zatim umešati i samleveno zrnevlje, i to tako što se prvo, postepeno
dodajući, umeša ono finije samleveno, pa se na kaju doda i krupnije. Uz
zrnevlje dodavati i kiselu vodu, limunov sok i 2 kašike maslinovog ulja, tako
da smesa sve vreme može da se mesi, a ne da bude pretvrda.
Kalup
za hleb obložiti paprom za pečenje, pa usuti smesu. Posuti kimom i krupnom solju, pa izbuškati viljuškom rupice za vazduh.
Peći
40-60min. Na 180 stepeni, na srednjoj prečki. Proveriti viljuškom ili
čačkalicom da li je gotovo. Kada se ohladi, istresti iz kalupa.
AMERIČKE BANANA-PALAČINKE
Sastojci:
-
1 veća banana
-
1 doza veggs ili, ako niste vegan, 1 jaje
-
1 s.k. kokosovog ulja
-
1-2 s.k. organskog kakaa
Viljuškom
ispasirati bananu, pa pomešati s ostalim sastojcima. Od smese praviti na vrelom
tiganju male palačike (oko 7 cm) i ispržiti ih s obe stane.
Ređati
palačinke jednu na drugu, svaku preliiti crnom čokoladom i voćem.
ČOKOLADNE ENERGETSKE ŠTANGLICE
Sastojci:
150 g pomešanih badema, lešnika i indijskog ili brazilskog oraha ili pistaća;
35 g golice;
35 g suncokretovog semena;
2 s. kašike kokosovog brašna;
1 puna supena kašika eritriola ili stevije;
1 s. kašika javorovog sirupa (može i med, ako niste vegan);
1 k. k. cimeta;
100 g čokolade;
malo kokosovog ulja.
U "secku" krupno samleti bdem, lešnik i indijski orah. U ovu mešavinu orašastih plodova dodati golicu, suncokretovo seme i kokosovo brašno (ili flekice), pa sve dobro izmešati.
U šerpici na tihoj vatri zagrejati kikiriki buter, dodati javorov sirup i eritriol ili steviju i cimet, dobro mešajući. Tako otopljen i zaslađen kikiiki buter umešati u suve sastojke.
Pleh za pečenje hleba ili neku duguljastu plastičnu kutiju za frižider obložiti pek-papirom, pa usuti smestu. Gotove štanglice treba da budu debele oko 1 cm. Prvo smesu ravnomerno rasporediti lopaticom, a potom je dobro utabati dnom čaše. Kad je smesa kompaktna i ravnomerna, razliti po njoj otopljenu čokoladu. Ako ne umete da otopite čokoladu bez dodavanja masnoće ili vode, sipajte malo kokosovog ulja, ali što manje to bolje, da bi čoklada, kad se ohladi, bila što tvrđa.
Sačekajte da se razlivena čokolada prohladi, tj malo stegne, pa nožem po njoj nacrtajte crte po kojima ćete seći štanglice i stavite u frižider. Nakon 2 sata, izvadite pleh iz frižidera, sa papirom izvucite tablu i isecite je po obeleženim crtama na štangle, tako što ćete je prvo preseći po sredini. Ako čokolada nije već prorezana, popucaće, zato je neophodno urezati linije pre stavljanja u frižider.
Svaku štanglicu zamotajte u pek-papir, a potom u foliju pa naređajte u kutiju koja može da stane u ranac i - sretan put!
Ove štanglice su veoma jake. Ne preporučujem ih kao desert, već samo kao koncentrovanu hranu u situaciji kad treba preskočiti obrok.
SLADOLED
Sasojci:
-
2 banane;
-
1 s.k. kokosovog ulja;
-
1-2 s.k. biljnog mleka;
-
1/2 k.k. ekstrakta vanile;
-
2 s.k. organskog kakaa ili ½ šolje bobičastog voća po želji;
-
1 k.k. eritriola ili malo stevije ili 1 k.k. meda.
Banane
iseći na deblje kolutove, pa zamrznuti. U 1-2 s.k. biljnog mleka rastopiti 1
k.k. eritriola, ili 1 k.k. meda ako niste vegan, ili malo stevije ( stevija je veoma slatka, pa je treba staviti
manje nego eritriola; meni se ne dopada njena slatkoća i ne koristim je). U
secku blendirati zamrznutu bananu sa kokosovim uljem, zaslađenim biljnim mlekom i ekstraktom vanile. Kada se dobije homogena masa, dodaju se dodaci po
želji (ili kakao, ili voće), muti se još malo i odmah servira i posluži.
Ovaj
sladoled ne može da se čuva u zamrzivaču, jer se stegne kao kamen. Napravi se
samo količina koja će se odmah pojesti.
Ako
želite samo sladoled od banane, bez doataka, umutite je sa biljnim mlekom,
kokosovim uljem i ekstraktom vanile, bez zaslađivača; banana je dovoljno slatka
sama po sebi.
DOMAĆI BOUNTY
Sastojci:
-
2 banane;
-
Kokosovo brašno po potrebi (250-350 g);
-
1 crna čokolada;
-
20 g butera.
Izgnječiti
2 banane, pa dodavati kokosovo brašno i mešati dok se ne dobije smesa koja se
lako obllikuje. Oblikovati u ruci male kvadre, u svaki zabiti štapić za
roštilj. U šerpici istopiti kockice čokolade sa 20 g butera ili kokosovog ulja.
Kvadre od kokosa potapat u istpljenu čokoladu, staaviti ih na reetku da se
ocede, pa u frižider. Držati najmanje 1 sat u frižideru.
Zelena čorba
Sastojci:
-
500 g spanaća, blitve ili koprive;
-
2 s. k. maslinovog ulja;
-
1 glavica luka;
-
1 crvena paprika;
-
3 čena b. luka;
-
1 k. k. „bio začina“ („bio-vegete“, i sl);
-
1 s.k. balsamika ili vinskog irćeta;
-
1.5 l vode.
Sve
sastojke sitno iseći osim belog luka, koji se propaira, pa ih staviti u lonac
sa 1.5 l vode. Kad provri, smanjiti vatru, poklopiti i krčkati oko 30 min.
Ako
želite, možete da karamelizujete luk pre
dodavanja vode i ostalih sastojaka.
Pihtije od povrća
Sastojci:
-
1 veća crvena paprika;
-
1 veća žuta paprika;
-
1 veća zelena paprika;
-
1 manja vekla;
-
2 srednje šargarepe;
-
2 čena belog luka;
-
1 veza peršuna;
-
biber, so;
-
2 šolje vode;
-
2 s. kašike agar-agara.
Povrće
iseckati na što sitnije kockice, a beli luk propasirati. Vodu skuvati sa
agarom, preiti povrće, posoliti, pobibeiti i dobro promešati. Sipati u kalup i
ostaviti da se steže bar 2 sata.
Ako
želite da izvrnete žele iz kalupa kad se stegne, smesu sipate u mokar kalup i
punite ga do vha.
Turšija bez konzervansa i vinobrana
Da
li znate da je dovoljno da povrće potopite u slanu vodu, i vrenje će počti i
bez uobičajenih, nezdravih dodataka? Potrebno je samo da sledite postupak.
Sastojci:
- - povrće po izboru, u količini potrebnoj da napunite teglu u kojoj
pravite turšiju;
- - voda, količina potrebna da nalijete teglu s povrćem;
- - himalajska so, 1 s.k. na 1 l vode. Ne mora biti himalajska so, može
i neka druga, ali s himalajskom je najlepše.
Povrće
dobro operite, isecite na krupne komade i nabijte dobro u teglu. Vodu sa solju
prokuvajte pa nalijte u teglu s povrćem kad se ohladi. Tegla treba da bude
dobro napunjena, a vode treba da bude oko 1/2cm iznad povrća, odnosno da se
popne u grlić tegle. Dobro zatvorite teglu i ostavite je na mesto sa sobnom
temperaturom 24h. Nakon toga je stavite u sudoperu (jer može da se izlije), pa
skinite poklopac. Sačekajte da izađu svi mehurići, pa je ponovo zatvorite i
odložite.
Otvarajte
ovako teglu i ispuštajte mehuriće 2x dnevno. Posle 4 dana, probajte povrće.
Kišeljenje može da traje 4-10 dana. Kad porće dobije kiselinu koju želite,
prebacite ga u kutiju i stavite u frižider. Čim ga sklonite na hladno,
fermentacija će se zaustaviti. Ovako dobijena turšija pravi se u manjim
količinama jer se čuva u frižideru, a ne u buretu.
Uz
povrće možete da dodate i zrna bibera ili grančice korijandera, ako želite.
Kokosov jogurt
Ovaj
jogurt može da se napravi od bilo kog bijnog mleka, a ja preporučujem kokosovo.
Sastojci:
-
1l biljnog mleka;
-
1 puna supena kašika agar-agara;
-
Jogurt starter ili ½ čaše kiselog mleka, kravljeg ili ovčjeg.
Jogurt
starter je probiotik u prahu, koji omogućuje da napravite veganski jogurt.
Uobičajeni je artikl u veganskim i bio radnjama u Evropi i SAD, ali je kod nas
tek počeo da se pojavljuje i vrlo je skup. Zato, ako niste vegan, slobodno
možete kao maju da upotrebite bilo koje kiselo mleko.
Agar-agar
rastvoriti u manjoj količlni mleka, pa umešati u ostatak kipućeg mleka i kuvati
na tihoj vatri 1-2 minuta. Skinuti s vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno
mešanje. Kada se ohladi na temperaturu mleka za bebe, razmutiti kiselo mleko
ili jogurt starter prema uputstvu s pakovanja u malo mleka, pa umešati u
ostatak. Poklopiti lonac u kome se mleko kiseli, umotati ga u jastuke ili ćebe
da se ne hladi, i ne dirati 24č. Nakon 24č. gotov jogurt staviti u frižider u
kome može da stoji do 5-6 dana.
Bez glutena, sa koncentrovanom energijom, a priprema ne odvaja dugo čitaoca od čitanja. Ide uz Tvoje knjige, (a može i uz Kjerkegora, pa gde se ko pronađe u vremenu). Odlična preporuka za fizičko i duhovno telo.
ReplyDelete